Ice, ice, baby…

08/08/2011 at 10:04 9 kommentarer

For over ett år siden fikk jeg meg ismaskin. Jeg har ikke vært særlig god venn med den. Før nå. Jeg har endelig knukket iskrem-koden! Jeg slet med å få isen fast nok, og opplevde at den ble «is-suppe» før jeg fikk snudd meg rundt. Jeg skyldte selvfølgelig på maskinen (dårlig skismøring!), en egentlig helt fin ismaskin fra Krups. Nå har jeg skjønt, takket være min venn og lærermester Palatist, at røren (eller smeten som det heter når du lager iskrem) MÅ være kald nok når den kjøres i maskinen. Og der slurvet jeg nok litt ja. Det vil si at etter at smeten har avkjølt seg i kjøleskapet lenge (gjerne over natten), settes den litt i fryseren, ca. 30 min. Da blir den raskt til fast, kremet is i maskinen. Det kan være lurt å ha isen over i en kald form og ha den litt i fryseren før den serveres, men den er helt klart best med en gang.

David Lebovitz er en annen blogger med mye is på menyen. Jeg har laget flere av hans oppskrifter til stor suksess. To av dem er helt magiske: Hvit sjokolade- og ingefær-iskrem og Kandisert bacon-iskrem (Jeg forenklet denne litt. Droppet smør, vaniljeessens og rum i smeten, og varmet bare opp en blanding av fløte og melk (half-and-half) med brunt sukker. Så tilsatte jeg eggene på vanlig måte. Se vaniljeisoppskriften under.) Baconiskremen ble en snakkis blant alle som fikk smake og jeg tenker på den ennå. Den var helt fantastisk.

På hytta gikk vi til innkjøp av en liten ismaskin (Denne fra OBH Nordica), og her har det gått mest i enkel, ikke så usunn yoghurt-is. Kjør friske bær, gresk yoghurt, bittelitt sukker og honning med stavmikser, og vips har du en perfekt iskrem. Klassisk vaniljeis er også en hit. Den smaker aller best når den er hjemmelaget, og er perfekt tilbehør til sommerens bær.

Jordbær- og yoghurtiskrem

  • 5-6 dl friske jordbær
  • 300 g gresk yoghurt (eller yoghurt naturell)
  • 1-2 ss sukker
  • 1 dl flytende honning

Bland alle ingrediensene og kjør dem med en stavmikser til en glatt røre. Avkjøl blandingen skikkelig, først i kjøleskapet og så litt i fryseren. Kjør i ismaskinen og server.

Klassisk vaniljeis

  • 2,5 dl helmelk
  • 5 dl kremfløte
  • 150 g sukker
  • 1 klype salt
  • 2 vaniljestenger, delt i to og frøene skrapt ut
  • 7 eggeplommer

Varm opp melk, fløte, sukker, salt, vaniljestenger- og frø til rett under kokepunktet. Pass på at sukkeret er oppløst, sett til side og la trekke i 20-30 minutter. Fjern vaniljestengene og varm opp igjen. Pisk eggeplommene godt i en bolle. Ha litt av den varme fløten i eggene under omrøring. Hell eggeblandingen tilbake over i gryten, og varm opp under konstant omrøring til smeten tykner bittelitt. Smeten må ikke koke. Avkjøl blandingen skikkelig, først i kjøleskapet og så litt i fryseren. Kjør i ismaskinen og server, gjerne med friske bær eller sjokoladesaus.

Les også iskrem-posten til Palatist her.

About these ads

Entry filed under: dessert, iskrem. Tags: .

Fiskelykke Sult

9 kommentarer Add your own

  • 1. Thomas  |  08/08/2011, kl. 19:52

    Prøv gjerne å ta et annet forhold med melk og fløte. På vaniljeis, synes jeg at vaniljesmaken blir mer intens når jeg har i 5 dl helmek og 2,5 dl fløte. Ellers samme mengdeforhold på det andre.

    Svar
    • 2. matmisjonen  |  08/08/2011, kl. 20:17

      Kult. Det skal jeg teste. Det er jo uendelige muligheter.

      Svar
  • 3. Kris  |  11/12/2011, kl. 07:30

    Har også en slik ismaskin fra OBH men sliter med å få isen ut av bollen, noen tips?

    Svar
    • 4. matmisjonen  |  11/12/2011, kl. 07:58

      Lar du isen stå i bollen? Det er lurt å få den over i en annen skål så fort som mulig, ellers fortsetter den å fryse seg helt hard. Jeg pleier å ta isen over i en glasskål som har stått litt i fryseren. Da smelter den ikke så fort. Jeg synes fremdeles det er litt vanskelig å lage is med perfekt konsistens og som lar seg oppbevare over tid, men øvelse gjør mester.

      Svar
      • 5. Thomas  |  11/12/2011, kl. 08:57

        Is smaker alltid best rett fra maskina. Om isen har lagt litt lenge i frysa, kan man (visstnok) smelte den helt og kjøre den en ny runde i maskina. Har ikke prøvd det selv, da isen aldri rekker å bli hard hjemme hos oss..

  • 6. Hilde  |  21/02/2012, kl. 09:41

    Hei har et spørsmål om Hvitsjokolade is med ingefær. Hva serverer du den sammen? Jeg liker ikke kirsebær som er foreslått her. Siden ingefær er litt spesielt, passer det kanskje ikke til alt? Flott blogg forresten ;-)

    Svar
    • 7. matmisjonen  |  21/02/2012, kl. 13:08

      Takk! Jeg servert den på litt knust kjeks som en del av en dessert-trio. Tipper det er nydelig med både jordbær og bringebær til. Eller på eplekake.

      Svar
  • 8. Mari  |  07/04/2013, kl. 10:40

    Hvor lenge skal den kjøres i maskinen ca?

    Svar
    • 9. matmisjonen  |  07/04/2013, kl. 22:35

      Det tar ca 20 minutter, men det kommer helt an på hva slags ismaskin du har. Følg instruksjonene til din maskin. Det er også viktig at røren er skikkelig kald når du starter.

      Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


Følg

Få nye innlegg levert til din innboks.

Bli med 207 andre følgere

%d bloggers like this: