Jordskokksuppe – en julegave(!)

25/01/2012 at 09:38 2 kommentarer

- Hva fikk du til jul?

- Eh… fire kilo jordskokk!

Det er faktisk sant. Jeg fikk jordskokk av svigerfar til jul. Han dyrker dem i hagen sin midt i Oslo (mer om hagen her), og jordskokken er så fantastisk at den kan høstes helt fram til frosten i bakken gjør at du ikke klarer å grave den opp lenger. Den kan til og med overvintre nede i jorda, så kanskje jeg får mer jordskokk i bursdagsgave i april? Som dere kanskje skjønner, er jeg veldig glad i jordskokk. Det er en fantastisk grønnsak, som til tross for sitt litt triste utseende, smaker utrolig godt. Den er søt og nøtteaktig med god fylde. Ja, det er litt pesete å skrelle mange kilo jordskokk, men det er veldig verdt det.

Ofte spiser jeg jordskokk som tilbehør i stedet for potet. Jeg koker den raskt, for så å ferdiggjøre den i en panne eller gryte med en god klatt smør. Ellers er både puré og suppe gode alternativer. Denne suppen har allerede høstet mye skryt, til tross for at den er veldig enkel. Trikset er nok den hjemmelagde oksekraften i kombinasjon med jordskokken. A match made in heaven!

Jordskokksuppe

  • ca. 1 kg jordskokk
  • ca. 1 l oksekraft (jeg brukte oksehalekraft, men kraft kokt på margbein funker også fint)
  • 1 løk, delt i 4
  • ca. 1 dl kremfløte
  • litt sitronsaft
  • salt og pepper
  • sprøstekt bacon, krutonger og finstrimlet purre til servering
  • litt olivenolje

Skrell jordskokkene med en potetskreller og legg dem fortløpende over i en bolle med kaldt vann og noen dråper sitron. Da blir de ikke brune mens du skreller resten. Del jordskokkene i mindre biter og ha dem i gryten sammen med løken. Hell over kraften. Den skal dekke jordskokkene med 1-2 cm. Kok til jordskokkene er møre, ca. 25 minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser. Ha i fløte og smak til med salt, pepper og noen dråper sitron. Server med et dryss av bacon, krutonger og purre. Drypp litt olivenolje over.

Tips! Prinsippet her er at du legger det du har av jordskokk i en gryte, og heller over nok kraft til at det dekker. På denne måten er det ikke så viktig med mengdeangivelse, men oppskriften over gir deg et godt utgangspunkt.

About these ads

Entry filed under: Oppskrifter, suppe. Tags: .

Oksehalekraft – kraft med kraft Kimchi – verdens sunneste rett

2 kommentarer Legg til din egen

  • 1. Arve  |  25/01/2012, kl. 10:40

    Enig, jordskokk er både godt, sunt og anvendelig til så mye. Lagde faktisk 12 liter jordskokkpurre i går. Purre er ideelt å fryse ned, og da har du en rask start til f.eks. suppe senere.

    Svar
    • 2. matmisjonen  |  25/01/2012, kl. 11:58

      Høres ut som en god idé å lage opp mye puré for å fryse ned. Takk for tips!

      Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Abonner på kommentarene via RSS-strøm


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


Følg med

Få nye innlegg levert til din innboks.

Bli med 204 andre følgere

%d bloggers like this: