Matpakke til frustrasjon og inspirasjon!

17/08/2012 at 05:17 17 kommentarer

Jeg innrømmer det! Allerede etter en uke med matpakker til gutta, er jeg lei. Det er de også. Så hva gjør man med det? Mye av frustrasjonen med matpakken handler selvsagt om at det aldri er nok tid til å legge sjela si i matpakken. Vi har lært at to brødskiver med sunt pålegg er bra nok, så da ender vi ofte opp der. Det er enkelt og sikkert sunt, men veldig kjedelig i lengden. En annen frustrasjon er jo barnas smak. Selv om jeg har barn som spiser mye forskjellig og er glade i grønnsaker, vil de jo ikke ha med seg hva som helst. Man må derfor være kreativ innenfor satte rammer, og det er vel der det går galt. Opplysningskontoret for brød og korn har en nettside med inspirerende matpakketips. De har fokusert på tre varianter; Alt-i-ett bakst, byggesett og blingser. Dette er enkle og fine oppskrifter som faktisk lar seg utføre. Sjekk det ut! De grove hornene her er etter en oppskrift derfra. Jeg fikk smake dem og synes det var en veldig god idé. Her har du alt-i-ett; grovt brød, ost og skinke. Hornene kan fryses og tiner i matboksen fram til lunsj.

Grove horn med ost og skinke

  • 60 g smør
  • 3 dl lettmelk
  • 50 g gjær
  • 200 g hvetemel
  • 150 g sammalt hvete, fin
  • 150 g sammalt hvete, grov
  • 1 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 16 skiver ost
  • 8 skiver kokt skinke

Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til ca. 37 grader. Rør ut gjæren i melkeblandingen. Bland sammen mel, sukker og salt i en bakebolle. Hell i melkeblandingen og elt til deigen blir smidig og slipper bollen. Jeg brukte en kjøkkenmaskin med eltekrok. Dekk bollen med plast, og hev deigen i 30-60 minutter. Del deigen i to, og kjevle ut hver del til en rund leiv på ca. 30 cm i diameter. Del hver leiv i 8 «pizzastykker». Legg en skive ost og en halv skinkeskive på hver, og rull sammen hver trekant fra ytterkant inn mot midten. Form horn og legg dem over på en stekeplate dekket med bakepapir. Dekk med et kjøkkenhånkle og etterhev på et lunt sted i ca. 20 minutter. Pensle hornene med litt lettpisket egg eller vann og dryss med sesamfrø. Stek dem midt i ovnen på 220 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Det har også kommet et par matpakkebøker til inspirasjon, I boks (Forlaget Press) og Lunsjboks (Cappelen Damm). Her er det en del jåleri, men ved å bla i dem kan man plukke opp en del gode triks. Hovedpoenget er som alltid å planlegge. Det er lurt å ha kjøleskapet fylt med små snack-grønnsaker (mini-gulrøtter, sukkererter, cherrytomater og agurk) for de kan lett friske opp en matpakke. En annen trendy ting er bento-bokser. Det er ingen tvil om at barna synes det er stas med forskjellige «småretter» i forskjellige bokser og rom. Maten holder seg også mye friskere og det hele ser morsommere og mer innbydende ut. Se den fancy, asiatiskinspirerte matboksen min fra i fjor (den blir ikke akkurat laget hver dag for å si det sånn) eller la deg inspirere av disse boksene. Her har jeg lagt vekt på noen enkle grep. Boksene har jeg kjøpt på Rafens i Grensen:

Den øverste boksen inneholder druer, mini-gulrøtter, sukkererter, cherrytomater og polarbrød. Agurk og falukorv er skåret i skiver å lagt annenhver for gøy, og så er det en pastasalat med hjertesalat, mais, kylling (ev. middagsrester fra dagen før, pølsebiter, kjøttboller etc.), revet parmesan, olivenolje, litt sitronsaft, salt og pepper. Pastaen koker jeg kvelden før, og jeg lager ofte dobbel porsjon av salaten sånn at de kan få det to dager på rad. I den nederste boksen er det en sandwich med salat, sennep og kyllingbryst, yoghurt, nøtter og bær, litt kokt skinke og grønnsaker. Saken er at ingenting av dette må lages, det må bare plasseres litt fint i en boks. Jeg har en plan om å prøve meg på en omelett de kan ha med også, men la oss ikke overdrive. Jeg ønsker oss alle lykke til med høstens matpakker!

Entry filed under: brød, Familieliv, Oppskrifter.

Søte scones – til sesongens bær Lammefrikassé – en glemt klassiker

17 kommentarer Add your own

    • 2. matmisjonen  |  19/08/2012, kl. 09:38

      Flott! Vi trenger all hjelp vi kan få!

      Svar
  • 3. Magne D. Antonsen (VG)  |  21/08/2012, kl. 12:40

    Bra blogg!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

    Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    Svar
  • 5. Jorunn  |  21/08/2012, kl. 14:37

    Reblogged this on Jorunn and commented:
    Liker hornene med skinke og ost :-)

    Svar
  • 6. linn  |  21/08/2012, kl. 15:32

    hei.. lurte på hvor du har fått tak i den matboksen du har der? med alle de små boksene??

    Svar
    • 7. matmisjonen  |  21/08/2012, kl. 15:39

      Det står i innlegget med link, men de er kjøpt på Rafens i Grensen i Oslo ;-D

      Svar
  • 8. katrine  |  21/08/2012, kl. 17:42

    Hei, fin blogg du har. Jeg har netopp bestillt den boka så gleder meg til den kommer. men hva heter de matboksene over her. de så jo geniale ut :D

    Svar
  • 10. Hanne  |  22/08/2012, kl. 06:11

    dyrt!!! men helt sikkert godt…

    Svar
    • 11. matmisjonen  |  22/08/2012, kl. 06:47

      Ja, det koster litt, men her i huset prioriterer vi å bruke penger på mat framfor mye annet. Som regel handler det jo om prioritering.

      Svar
  • 12. Cecilie  |  22/08/2012, kl. 06:24

    Hei og takk for tips. Trenger det når poden blir lei vanlige brødskiver. Jeg lagde taco baguetter om mandag, og det var populært. Med stekt kjøttdeig med løk og paprika, og ost på toppen. Så det er matpakka denne uka. :O) Neste uke tror jeg det blir horn :O)

    Svar
    • 13. matmisjonen  |  22/08/2012, kl. 06:45

      Så bra! Taco-baguette var et godt tips!

      Svar
  • 14. Elisabeth, Innerst i veieb  |  22/08/2012, kl. 06:41

    Tusen takk for et overkommelig tips i denne matpakke-diskusjonen. Å legge vossakorv og agurk sånn, det skal jeg klare. :-)

    Svar
    • 15. matmisjonen  |  22/08/2012, kl. 06:49

      Så bra! Ja, planen var å gjøre det gøy, men enkelt. Fiskepudding i blomsteform med glitter på er ikke noe for verken meg eller guttene mine :-D

      Svar
  • 16. Marianne  |  23/08/2012, kl. 10:09

    Hei! Nå har jeg akkurat laget disse hornene.. Sitter faktisk og spiser en nå, og må bare fortelle deg at disse var fantastisk gode! Tusen takk for oppskrift og et supert matpakke-tips! Tipper disse kommer til å bli meget populære hos oss fremover :)

    Svar
    • 17. matmisjonen  |  23/08/2012, kl. 11:38

      Så flott at det faller i smak. Vi må takke Opplysningskontoret for brød og korn for oppskriften. Jeg er hekta selv!

      Svar

Leave a reply to doktrine Avbryt svar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matbloggtoppen

Kategorier