Lammefrikassé – en glemt klassiker

21/08/2012 at 09:46 2 kommentarer

I boken (som nå faktisk er sendt til trykk!!!) har jeg med en oppskrift på hønsefrikassé, da det er en rett som er særdeles bærekraftig. Frikassé er ingen komplisert rett og den milde smaken er veldig barnevennlig. Dette er husmannskost på sitt beste. Men hva er frikassé egentlig?

Fra Wikipedia: Blant klassiske gryteretter er for eksempel frikassé som kan lages med kjøtt fra høne, kalv eller lam. Frikassé betyr egentlig stuing og i denne sammenhengen refererer dette til retter laget i ett kokekar, tilsvarende det engelske stew. Nært dette er den franske basisretten pot-au-feu, en gryte med kokekjøtt, grønnsaker, krydder og urter etter tilgang og smak.

Det å koke kraft på en høne, er kanskje ikke noe du rekker i hverdagen, men frikassé er også en perfekt rett i forhold til å få brukt opp restekjøtt. I dette tilfellet brukte jeg litt ymse lammekjøtt som var igjen etter et fotoopptak, men kyllingkjøtt kan jo også brukes. Uansett, prøv deg på en frikassé, enten det er med høne, kylling, lam eller kalv.

Lammefrikassé – enkel variant

4-6 porsjoner

  • 1-2 løk, finhakket
  • 3 gulrøtter i biter
  • 3 vårløk i skiver (ev. purre)
  • 2 stenger stangselleri i skiver
  • 50 g smør
  • 50 g hvetemel
  • 1 l kjøtt- eller kyllingkraft
  • 1 dl fløte eller melk
  • 250 g frosne erter
  • 500-600 g ferdigkokt lammekjøtt (ev. annet kjøtt), pillet i biter
  • litt ferske urter som timian eller løpstikke
  • salt og pepper

Fres løk, gulrøtter, vårløk og stangselleri i smør i en gryte til det er mykt. Dryss over mel, rør rundt og hell over kraft. Rør godt, kok opp og la det hele småkoke til grønnsakene er møre, ca. 20 minutter. Tilsett fløte, erter, kjøtt og urter og kok videre til alt er gjennomvarmt. Smak til med salt og pepper. Server med kokte poteter til, eller gjør som jeg gjorde: Ha noen never med ferdigkokte byggryn i retten.

About these ads

Entry filed under: Oppskrifter. Tags: .

Matpakke til frustrasjon og inspirasjon! Bønner i lange baner… i sesong nå

2 kommentarer Add your own

  • 1. Elin  |  22/08/2012, kl. 16:56

    Dette smaker helt sikkert godt- lekkert bilde :)

    Svar
    • 2. matmisjonen  |  22/08/2012, kl. 18:18

      Takk! Og ja, det smakte veldig godt. Absolutt verdt å prøve.

      Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


Følg meg

Få nye innlegg levert til din innboks.

Bli med 211 andre følgere

%d bloggers like this: