En litt jålete fest…

04/07/2011 at 17:09 1 kommentar

Jeg hadde lyst til å feire. Jeg hadde lyst til å feire, drikke champagne og kose meg med gode venner. Ja, så da inviterte vi til champagnelunsj i den lille forhagen vår. Lunsjen gikk over til grillfest, og vi feiret sommer, sol og ferie.

Kanapeer er litt jålete, men hører liksom med på en champagnelunsj. Mini-toast med andemousse (kjøpt ferdig i påleggsdisken på Meny) ble ekstra gode med noen dråper ekte balsamico tradizionale. Balsamicoen har jeg fått med meg hjem fra en reise til Modena. Det er veldig kostbart å kjøpe her til lands, men du kan bruke balsamicokrem selv om det ikke er det samme. En annen enkel variant er små croustades fylt med lettrømme og rogn. I tillegg lagde jeg hjemmegravet salma som jeg serverte på rugbrød med pepperrotkrem og bakte focaccia med tørkede tomater, urter og bacon.

Hjemmegravet salmalaks på rugbrød

  • 1 stykke salmalaks
  • salt
  • sukker
  • pepper
  • fersk dill, finhakket

Del laksefileten i to eller fire like store deler. Strø et tynt, jevnt lag med salt, sukker, pepper og dill i en glassform. Legg 1 eller 2 laksebiter i og strø over et nytt lag med salt, sukker, pepper og dill. Legg en laksebit på toppen av hvert stykke, og dryss over nok et lag med salt, sukker, pepper og dill. Fiskestykkene skal ligge sammen som en sandwich. Dekk godt til med plastfolie og legg på et jevnt press. Jeg setter en tilsvarende form på toppen. La fisken stå i kjøleskapet natten over. Heller du av væsken som dannes kan fisken oppbevares noen dager i kjøleskapet. Del den gravede laksen i tynne skiver før servering. Jeg pleier å skrape av litt av dillen, men det er jo en smakssak. Jeg kjøpte mørkt rugbrød i skiver, som jeg delte i fire og stekte sprø i ovnen. Så la jeg på en klatt pepperrotkrem og la laksen på toppen. Dette kan jo også serveres som en forrett.

Pepperrotkrem

  • 300 g kremost naturell
  • 1-2 ss finrevet fersk pepperrot
  • 2 vårløk, finhakket
  • litt ferskpresset sitronsaft
  • salt og pepper

Bland pepperrot og vårløk godt inn i kremosten. Smak til med sitron, salt og pepper.

Focaccia

Denne oppskriften er inspirert av Hobbykokken sin focaccia som igjen er inspirert av Åpent Bakeri sin focaccia. Du kan selvfølgelig ha hva du vil på toppen. Her har jeg ovnstørkede tomater, bacon, rosmarin og timian. Jeg serverer også denne med parmaskinke, marinert feta, cherrytomater og urter til stor suksess.

Kvelden før:

  • 500 g hvetemel
  • 250 g durumhvete
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 6,5 dl vann

Rør sammen alle ingrediensene og dekk bollen til med plast. La deigen stå i romtemperatur over natten.

Selve bakedagen:

  • 20 g fersk gjær
  • 1 ts sukker
  • 1/2 dl vann
  • 15 g salt
  • 1 dl hvetemel

Løs opp gjær og sukker i vannet. La stå i 5 minutter. Ha det i deigen sammen med salt og litt ekstra mel. Bland godt. Deigen skal være ganske løs og glatt. La deigen heve under plast i 2 timer. Ha godt med olje i en langpanne. Hell deigen i og trykk den utover slik at den dekker hele pannen. Bruk gjerne litt olje på fingrene. Ha på det du vil av fyll, strø over godt med flaksalt og drypp litt ekstra olivenolje over. La deigen etterheve i 30 minutter. Stek i ovnen på 200 grader i 30-40 minutter.

Entry filed under: brød, Familieliv, Oppskrifter.

Champagne! Special delivery – tomater fra Finnøy

1 kommentar Add your own

Leave a reply to Matmisjonen på tur – et cateringoppdrag « Matmisjonen Avbryt svar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matbloggtoppen

Kategorier