Special delivery – tomater fra Finnøy

06/07/2011 at 09:00 Legg igjen en kommentar

Jeg vet om en tomatbonde på Finnøy, og her forleden fikk jeg en pose med saftige, søte Finnøytomater personlig overlevert (Takk, Turid!). På posen stod det: Spis lycopen og bli lykkelig og pen! I drivhuset til Kåre har cherrytomatene vokste seg gode og modne med havutsikt. Tomater fra Finnøy er å finne i en butikk nær deg nå i sesong, så velg de norske fremfor utenlandske. Finnøy har under 3000 innbyggere, men øysamfunnet utenfor Stavanger er likevel Norges største tomatkommune. Hver august feirer de tomaten med en egen festival, Tomatfestivalen.

Ettersom jeg fikk så mange tomater på en gang, tørket jeg dem i ovnen. De ble helt fantastiske på smak, og deilig i en sommerlig pastarett. Det var også disse jeg brukte i focacciaen under.

Tørkede tomater

  • cherrytomater, delt i to
  • olivenolje
  • 2-3 hvitløksfedd med skall
  • friske urter, f.eks. rosmarin og timian
  • salt og pepper

Vend tomatene godt i olje og spre dem utover en ildfast form med snittflaten opp. Legg hvitløk og urter innimellom, og ha på godt med salt og pepper. La tomatene stå i ovnen på 70-80 grader i 8-10 timer. Ha tomatene på glass når de er avkjølte og hell på olje til de er dekket. Legg gjerne i noen friske urter. La stå i kjøleskapet natten over.

Jeg prøvde også å tørke tomatene på 100 grader i ca. 4 timer. Det gikk også fint. Det beste er å ha lav varme og bruke lang tid.

 

Lett og sommerlig pasta med tørkede tomater

  • pasta
  • tørkede tomater, hjemmelagde eller kjøpte
  • rucola
  • parmaskinke eller annen spekeskinke i skiver, delt i mindre biter
  • pinjekjerner, lett ristede i en tørr panne
  • høvlet fersk parmesan
  • salt og pepper

Kok pastaen al dente. Hell av vannet og ha litt av oljen fra tomatene i den varme pastaen. Vend inn rucola, spekeskinke og pinjekjerner. Dryss over parmesan, salt og pepper ved servering.

Her er ikke mengden spesifisert, for dette er en typisk oppskrift som blir god samme hva. Ta mye av det du liker og nyt!

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

En litt jålete fest… Siste barnehagedagsfeiring

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matmisjonen på Facebook

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


%d bloggers like this: