Matmisjonen på tur – et cateringoppdrag

28/08/2011 at 17:02 7 kommentarer

I går var jeg på mitt første cateringoppdrag! Ja, for når en god venninne skal arrangere utdrikningslag for 18 jenter, er det hyggelig og gøy å kunne hjelpe. Den kommende bruden elsker italiensk mat, så jeg prøvde å sette sammen en meny som skulle inneholde mange av hennes favoritter. Blandt annet nevte hun hjemmelaget pesto, semi-soltørkede tomater, varm chevre med honning og nøtter, bringebær, mørk sjokolade og kaffe. Og da fikk hun det!

Jeg har god erfaring med å lage mat til opptil 12-13 gjester, gjerne 7 retter, men den største utfordringen var å beregne hvor mye mat jeg trengte til 18 jenter. Livredd for å ha for lite, endte jeg nok opp med å lage for mye, men da har jo de involverte mat til dagen derpå. En av gjestene hadde også glutenallergi, så jeg prøvde å tilpasse det så godt som mulig. Selv om dette var veldig gøy og alle var strålende fornøyde med maten, blir nok ikke cateringjobber det jeg skal gjøre mest av i fremtiden, men har du noen spørsmål eller trenger tips til hvordan man lager mye god mat til mange, er det bare å spørre her.

Her er hele menyen:

  • Klargjort bruschettabrød med følgende «toppinger», klassisk tomat/løk/hvitløk, pesto, aioli og baba ganouch (se oppskrift under)
  • Oliven og parmesan
  • Focaccia med semi-tørkede tomater (også en glutenfri variant – se oppskrift under)
  • Caprese – tomat/mozzarella/basilikum-salat
  • Ovnsbakt sei med løk, tomat, marinert paprika, chili og kapers
  • Quinoa med ovnsbakte grønnsaker, bladpersille og chili
  • Lasagne med krydret pølse og ricotta (denne var også glutenfri – oppskrift kommer på bloggen senere)
  • Grønn salat med fennikel, agurk og brokkoli, samt vinaigrette med hvitløk og ansjos
  • Toast med grillet chevre, honning og valnøtter
  • Mascarpone-panna cotta med bringebærsaus
  • Mørk sjokoladekake uten mel, men med kaffe

Her er to utvalgte oppskrifter:

Glutenfritt focaccia (Takk til min gode venninne Maria for stor hjelp)

  • 4 dl lunkent vann
  • 1 ss fiberhusk
  • 25 g gjær
  • 1/2 ss sukker
  • 1 ss olivenolje
  • 400 g fint glutenfritt mel fra Finax
  • 2 ss glutenfritt surdeigspulver
  • 2 ts salt
  • topping som f.eks. tørkede tomater, urter, maldonsalt og olivenolje

Rør ut fiberhusk i vannet og la det svelle i 5 minutter. Ha i gjær, sukker og olje og bland godt. Bland sammen mel, surdeigspulver og salt i en eltebolle. Tilsett væsken og elt i 10-12 minutter. Her er det best å bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok. Ha deigen i en smurt form. Jeg brukte en liten langpanne på 25×20 cm. Bruk olje på fingrene og press deigen ut i formen. Trykk tomater og urter ned i deigen og ha over litt salt og olje. Dekk formen med et håndkle og la heve et lunt sted i 30 minutter. Stek i ovnen på 200 grader i ca. 1 time.

Slik så det ut:

Baba ganoush (mos av auberginer)

  • 4 auberginer
  • 2-3 hvitløksfedd
  • 3-4 ss tahini (sesampasta)
  • 2 ts salt
  • saften av 1/2 sitron

Prikk skinnet til auberginene godt med en gaffel. Ha dem i en ildfast form og «svi» dem under grillen i ovnen. Snu auberginene jevnlig slik at de blir godt stekt på alle sider. Skru ned ovnen til 220 grader og la dem stå i midten av ovnen i 20-30 minutter eller til de er helt myke. Avkjøl, del dem i to og skrap ut innmaten med en skje. Ha auberginemosen i en kjøkkenmaskin med knivblad sammen med resten av ingrediensene. Kjør til en slett krem. Smak til med tahini, salt og sitronsaft. Server som dipp til grønnsaker eller med godt brød til.

Unnskyld for litt dårlig bildekvalitet. Hadde kun mobilen tilgjengelig i alt kaoset.

Entry filed under: festmat, glutenfritt, italiensk, jobb, Oppskrifter. Tags: .

Suppe – lett som en plett! Høstsuppe?

7 kommentarer Add your own

  • 1. kjøkkentjeneste  |  28/08/2011, kl. 17:18

    Nam! Skulle gjerne vært i det utdrikningslaget!

    Svar
  • 2. AstridVU  |  28/08/2011, kl. 19:47

    Wow … nå ble jeg jammen sulten!

    Svar
  • 3. Gry  |  29/08/2011, kl. 07:27

    Tusen takk Hanne! Dette var FANTASTISK!!! Og det kaoset du beskriver så jeg ingenting til. Du hadde stålkontroll, og samtlige var strålende fornøyd. (Dersom det ikke var alle de kaotiske jentene du tenkte på. :)) Du er BEST!

    Svar
  • 4. matmisjonen  |  29/08/2011, kl. 08:24

    Takk, jenter!
    Og Gry… DU er best!

    Svar
  • 5. Gine  |  29/08/2011, kl. 08:25

    Og jeg var der og det var bare helt fantastisk mat!! og du må defintivt fortsette med litt catering – vi kommer til å mase:-) det var utrolig fresht og vanvittig godt! Tusen takk!

    Gine

    Svar
  • 6. Thomas  |  29/08/2011, kl. 08:48

    Er gøy med slike oppgaver en gang iblant. Kult å lage mat til mange. Iallefall når alle blir strålende fornøyd. Bra jobb du har gjort her!

    Noe av det jeg synes er vanskelig når man lager mat til veldig mange, er innkjøp og det å tørre å stole på oppskriftene. F.eks. det å bruke 2 kg oregano i en saus – eller 5 kg smør? Man må sette seg selv i en mental tilstand der en ikke tenker på samme måte som man gjør når man lager mat til familien.

    Svar
  • 7. matmisjonen  |  29/08/2011, kl. 09:06

    Gine, jeg er så utrolig glade for at dere ble så fornøyde! Mas i vei, så får vi se ;-D

    Thomas,
    Ja, man må omstille seg litt. Mitt problem er at jeg gjerne vil lage så masse forskjellig, og så sørge for at det er nok av alt til alle. Man må nok bli flinkere til å begrense seg litt, men alt blir bedre med litt erfaring. Og som du sier, handlingen er jo noe for seg selv… Da er nok proffene heldigere som får alt tilkjørt i kasser.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matmisjonen på Facebook

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


%d bloggers like this: