Bondens marked og årets sommerhits

01/09/2011 at 08:20 2 kommentarer

Har du anledning så anbefaler jeg deg virkelig å besøke et Bondens marked nær deg i høst. De økologiske grønnsakene er helt fantastiske nå og det er mye spennende å velge mellom. Selv kjøpte jeg alt for mye da jeg var innom Birkelunden for noen uker siden. Beter og gulrøtter i alle farger, hestebønner, mangold, chili, fennikel, bladpersille og bringebær. Det gjorde jo at jeg hadde et sunt og fargerikt kosthold i lang tid etterpå. Samme kveld skulle vi også ha middagsgjester, så da disket jeg opp med to av mine favorittsalater. Ja, for selv om vi har laget masse god mat i sommer, er det noen ting vi alltid kommer tilbake til. Grillet oksekjøtt (helst modnet) med disse to salatvariantene til. Kall det gjerne årets sommerhits! Den ene er hva jeg kaller en skikkelig grønn salat og blir til ved at jeg kutter opp det av grønne grønnsaker jeg har liggende, og den andre er med perlespelt fra Holli Mølle (du kan også bruke byggkorn), feta og i dette tilfellet ovnsbakte beter. Nam!

Skikkelig grønn salat

Kutt opp det du har av grønne grønnsaker i tynne strimler eller tynne skiver. Her brukte jeg hjertesalat, fennikel, brokkoli og hestebønner. Bønnene kokte jeg et par minutter, men resten av grønnsakene var rå. Så presser jeg over sitronsaft, drypper en god klunk olivenolje over og drysser på litt hakket bladpersille, salt og pepper. Jeg vender godt og voila… en frisk salat!

Perlespeltsalat med feta

  • 3-4 beter, gjerne i forskjellige farger
  • 4-5 gulrøtter, gjerne i forskjellige farger
  • et par never grovt salt
  • 300 g kokt perlespelt eller byggkorn (følg bruksanvisningen på pakken)
  • 1 stort glass marinert feta i terninger
  • 1 neve bladpersille, hakket
  • saften fra 1 sitron
  • salt og pepper

Ha grovt salt i en ildfast form. Vask beter og gulrøtter, trim av bladene og legg dem i formen. Dekk med aluminiumsfolie og bak i ovnen på 250 grader i 50-60 minutter eller til de er myke. Avkjøl. Skrell betene og skrap evt. av det ytterste laget på gulrøttene. Del alt i biter. Bland sammen spelt, rotgrønnsakene, feta uten olje og bladpersille. Hell over noe av oljen fra fetaglasset, sitronsaft og smak til med salt og pepper.

Det går fint an å bruke andre grønnsaker i denne selvfølgelig. Man tager hvad man haver…

Og til dessert serverte jeg en spesiell sjokoladekake (som det kommer oppskrift på senere) med rød og gule bringebær til.

Entry filed under: Mat og miljø, Oppskrifter, vegetar. Tags: .

Kokeboklansering – Kraft byrå Eplekake eller plommekake? Du bestemmer.

2 kommentarer Add your own

  • 1. myfoodpassion  |  03/09/2011, kl. 20:06

    Så fine bilder. Veldig delikat

    Svar
    • 2. matmisjonen  |  04/09/2011, kl. 08:41

      Tusen takk! Veldig hyggelig å høre!

      Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matmisjonen på Facebook

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


%d bloggers like this: