Mer fisk til folket! Sitronlaks i en fei

29/09/2011 at 09:19 Legg igjen en kommentar

Ingrid Espelid Hovig kaller fisk for fast food. Det er både raskt, enkelt og godt, men likevel er fisk det vi nordmenn sliter mest med å lage til middag. I går lanserte Gastronomisk Institutt boken «Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge». Der byr de på fantastiske oppskrifter og en kulinarisk reise gjennom norsk sjømathistorie. I tillegg viser de trinn-for-trinn-bilder av hvordan man fileterer de fleste fiskesorter og gode forklaringer på hvordan sjømat skal håndteres. Bakerst i boken er det til og med en QR-kode tilhørende hver oppskrift slik at du får handlelisten rett inn på mobilen. Smart!

Enten du kjøper denne boken (via kjokkensjef@gastronomi.no) eller bruker andre oppskrifter, er poenget at vi alle må bli flinkere til å lage gode, enkle fiskemiddager. Og øvelse gjør mester. Begynn gjerne med denne oppskriften.

Dette er en typisk vi-tar-det-vi-har-middag, men med salmalaks og masse grønnsaker liggende kan det ikke gå galt. Starter du med å sette over potetene, er middagen ferdig i løpet av en halvtime. Dette er også veldig barnevennlig mat, selv om den er veldig sunn.

Sitronlaks med potet- og grønnsaksmos

  • 400 g salmalaks
  • saften fra 1 sitron
  • salt og nykvernet pepper

Del laksefileten i porsjonsstykker og legg dem på en tallerken. Skvis over sitronsaft og ha på godt med salt og pepper. La fisken ligge å trekke i 20 minutter. Snu stykkene en gang underveis. Stek dem raskt på begge sider i en varm panne til de er gylne. Legg på et lokk, sett ned varmen og la filetene trekke 5 minutter i pannen eller til de er så vidt gjennomstekte. Server med potet- og grønnsaksmos og en frisk salat.

Potet- og grønnsaksmos

  • 1 stor søtpotet uten skall, i biter
  • 2 gulrøtter, i biter
  • 5 poteter uten skall, i biter
  • 2 ss smør
  • 1 skvett fløte eller melk
  • salt og nykvernet pepper
  • 100 g kokte erter
  • 1 liten boks mais

Kok søtpotet, gulrot og potet i lettsaltet vann til møre, ca. 20 minutter. Hell av vannet og mos potetene med smør og fløte eller melk. Rør inn salt, pepper, erter og mais.

Enkel, frisk salat

  • 1 par never finstrimlet kinakål
  • 2 små tyrkiske paprika, i biter
  • 1 rød søt paprika, i biter
  • 100 g rosenkål, finstrimlet
  • litt finhakket bladpersille
  • litt olje og eddik
  • salt og nykvernet pepper

Bland grønnsakene i en bolle og ha over olje, eddik, salt og pepper.

About these ads

Entry filed under: fisk, kokebok, Nyheter, Oppskrifter, salat, tilbehør. Tags: .

Eple- og tranebærkompott – perfekt til ost Folkelig fra Ferran Adrià

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Abonner på kommentarene via RSS-strøm


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


Følg med

Få nye innlegg levert til din innboks.

Bli med 204 andre følgere

%d bloggers like this: