Ett lammelår – fire retter

08/10/2011 at 14:11 3 kommentarer

I begynnelsen av september var jeg på en pressetur til Lindesnes i regi av MatPrat (Opplysningskontoret for egg og kjøtt) i forbindelse med årets lammesesong. Vi opplevde Norges sørligste punkt i skikkelig vær og fikk servert deilig lammekjøtt med vin og fyrdram ute ved fyret. Dagen etter besøkte vi sauebonden Anders Smith på Underøy. Der gresset lam og sauer fritt rundt med flott havutsikt. Ofte vandrer de ned på stranden for å meske seg med sjøvann og tang. Norsk lam er i verdensklasse, og det er nok mye på grunn av sauebøndenes yrkesstolthet og harde arbeid.

Høst er lammesesong, og kjøttdiskene bugner av ferske koteletter, skanker, fileter og lår av lam. Selv har jeg servert så mye lam i år at resten av familien har gått litt lei. Men det er så godt! På turen lærte vi også om de forskjellige stykningsdelene på lammet. Her forleden kjøpte jeg et lammelår som jeg selv delte opp i fire deler. Hver del ble til en rett. Ett lammelår – fire retter.

Lammelåret blir til skank, flatbiff, mørbrad og stek. Se hvordan du beiner ut låret her. Disse oppskriftene er til 1-2 personer, men du kan selvfølgelig kjøpe flere lår og lage mat til flere. De i kjøttdisken kan sikkert dele opp låret for deg om du ikke vil gjøre det selv. Jeg har lært av MatPrats kokker at 125 grader er en perfekt temperatur for steking av lam.

Flatbiff av lam

  • 1 flatbiff av lam (300-400 g)
  • salt og pepper

Denne delen er som en god biff, og det enkle er ofte det beste. Brun kjøttet godt i en panne på alle sider og legg det i en ildfast form. Strø med salt og pepper, og stek flatbiffen i ovnen på 125 grader i ca. 45 minutter eller til det har en kjernetemperatur på 60-65 grader. La kjøttet hvile i 15 minutter før det deles i skiver. Server med couscous, ris eller ovnsbakte poteter.

Lammeskank på asiatisk vis

  • 1 lammeskank  (ca. 300 g)
  • litt solsikkeolje
  • 1 kinesisk hvitløk, finhakket
  • 1/2 rødløk, hakket
  • 2 små neper, i biter
  • 2 gulrøtter, i skiver
  • 4 dl hønsebuljong
  • 2 ss black bean garlic sauce
  • 1 hel stjerneanis
  • 2 ss søt soya

Brun skanken på alle sider i litt solsikkeolje. Ha hvitløk, rødløk, neper og gulrøtter i en gryte eller ildfast form med lokk. Rør sammen buljong, bønnesaus og søt soya. Ha lammeskanken i formen, hell over væske og ha i stjerneanis. Sett gryten i ovnen på 200 grader i ca. 1 time og 30 minutter. Ta gjerne av lokket den siste halvtimen og øs kraften over kjøttet med jevne mellomrom. Server med ris eller poteter.

Du kan selvsagt ha 2-3 lammeskanker i gryten.

Lammegryte av mørbrad

  • 1 kinesisk hvitløk, finhakket
  • 1/2 rødløk, hakket
  • litt rapsolje
  • 250-300 g mørbrad av lam i biter eller annet grytekjøtt av lam
  • 3 ss hvetemel
  • 2-3 ss spisskummen
  • 2 dl tomatpulp eller knuste tomater
  • 2 ts tomatpuré
  • 2 dl rødvin
  • 3 dl kjøttkraft
  • 2 gulrøtter, i biter
  • 2 søtpoteter, i biter
  • 1 ss sukker
  • salt og pepper

Brun hvitløk og løk i en gryte i litt rapsolje. Ha i kjøttet og rør til brunet. Dryss over mel og spisskummen og rør rundt ca. 1 minutt. Hell over kraft, tomatpulp, -puré og rødvin. Tilsett resten av grønnsakene og sett på lokk. La det småkoke i ca. 1 time. Rør underveis og ta av lokket den siste halvtimen. Server med kokte poteter.

Surret lammestek på klassisk vis

  • 1 dl kjøttkraft
  • 5-6 sjalottløk, delt i 2
  • 2 gulrøtter, i biter
  • 2 søtpoteter, i biter
  • 1 skalk kålrot, i biter
  • 1 stor nepe, i biter
  • 1 hel hvitløk, delt i fedd
  • steken fra lammelåret, «brettet» ut (500-600 g)
  • 3 ss grov sennep
  • fersk rosmarin, hakket
  • salt og pepper

Ha kraft og grønnsaker i en ildfast form. Legg lammekjøttet utover på en fjøl og smør sennep utover. Dryss på rosmarin, salt og pepper og rull kjøttet sammen som en rullekake. Surr den med hyssing så den holder seg sammen. Brun kjøttet i en varm panne på alle sider. Legg steken over i den ildfaste formen med grønnsakene og stek i ovnen på 125 grader i ca. 2 timer. La kjøttet hvile i 15 minutter før det deles i skiver. På så lav kan det hende grønnsakene trenger litt ekstra piff på slutten. Legg evt. på et par klatter med smør, skru ovnen på 250 grader og la de stå i mens kjøttet hviler.

Entry filed under: Matreise, Oppskrifter. Tags: .

Tørket chili – Hot, hot, hot! Matmisjonen sprer matglede i to flotte magasiner

3 kommentarer Add your own

  • 1. Gerhard Sletten  |  10/10/2011, kl. 20:35

    Så god ide. Fjordårets lår ble helstekt, og det var utrolig kjedelig med samme stek som restemat i 3 dager etterpå. Mye kulere å gjøre masse forskjellig

    Svar
    • 2. matmisjonen  |  11/10/2011, kl. 05:51

      Jepp, veldig lurt! Et lår består jo av flere deler som blir ennå bedre om de blir behandlet på forskjellig måte.

      Svar
  • 3. myfoodpassion  |  22/10/2011, kl. 18:46

    Lammeskank er fantastisk godt. Har ikke prøvd med asiatisk vri,
    det hadde kanskje vært noe..

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matmisjonen på Facebook

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


%d bloggers like this: