Risotto på tørket traktkantarell

18/10/2011 at 08:11 2 kommentarer

Ja, så har man altså disse tørkede traktkantarellene… Hvordan skal man bruke dem? Jeg har laget en del risotto i det sist, og da er det jo logisk å lage en sopprisotto. Det fantastiske med tørket sopp er at ved å vanne ut soppen, får du også en deilig kraft som er perfekt til å koke risotto på. Sopp inneholder mye umami, den femte smaken (de andre er selvfølgelig søtt, salt, syrlig og bittert). Umami kommer fra japansk og betyr «en behagelig fyldig og rik smak». Parmesan, moden tomat, soya og kjøtt er andre råvarer med mye naturlig umamismak. Umami er med på å gi fylde til en rett og runde av de andre smakene, altså en naturlig smaksforsterker sånn som salt, sukker og sitron. Selv om smaken kan være litt vanskelig å få grep om, er det en smak vi mennesker setter stor pris på. Det er også derfor mange ferdigmatprodusenter tilsetter glutamater som smaksforsterkere, f.eks. natriumglutamat (MSG), i produktene sine. MSG er umamismak i konsentrert form som er omdiskutert.

…tilbake til sopprisottoen. Risotto er en italiensk risrett. Første gang jeg kjørte ut av Milano, gjennom rismarkene mot Piemonte, skvatt jeg litt for jeg hadde liksom ikke tenkt på at de faktisk dyrket ris nord i Italia. Til risotto brukes rundkornet ris som f.eks. arborio, carnaroli eller vialone nano. Det er viktig å bruke bra ris. Risotto er ikke vanskelig å lage. Det fungerer som om du skal lage risengrynsgrøt. Væske tilføres gradvis under kokeprosessen til risen er gjennomkokt og har en kremet konsistens. Prøv selv da vel!

Sopprisotto

 • 25 g tørket sopp
 • 1,1 l kokende vann
 • 2 ss smør eller olivenolje
 • 1/2 løk, finhakket
 • 2 dl risottoris
 • 20 g finrevet parmesan
 • salt og nykvernet pepper

Hell kokende vann over soppen i en bolle og la det stå i 30 minutter. Sil kraften over i en gryte og varm den opp til kokepunktet. Del soppen i mindre biter og sett til side. Fres løken myk i smør eller olje i en gryte på medium varme. Tilsett risen og rør i ca. 1 minutt eller til den er blank. Spe med kraften, en øse av gangen, og la det koke inn mellom hver gang. Rør hele tiden. Fortsett til all kraften er brukt opp og risen er al dente. Rør inn sopp og parmesan og smak til med salt og pepper. Server alene eller som tilbehør til kjøtt.

PS! Trengs det mer kraft kan du blande inn f.eks. grønnsakskraft.

Entry filed under: Oppskrifter, vegetar.

Eplecupcakes til halloween Plommer – deilig salat

2 kommentarer Add your own

 • 1. Petter Solhaug  |  08/11/2011, kl. 17:29

  Mange er den oppskriften her for?

  Svar
  • 2. matmisjonen  |  08/11/2011, kl. 19:01

   Oppskriften er til ca. 4 porsjoner, men det kommer jo litt an på om den serveres alene eller som tilbehør, som forrett eller hovedrett, lunsj eller middag. Risotto er uansett ganske mektig, så det er ikke noe poeng å lage for mye.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


%d bloggere liker dette: