Enkel konfekt – perfekt vertskapsgave

12/11/2011 at 10:58 8 kommentarer

Festsesongen er godt i gang, i hvert fall for min del. Julebord, venninnekvelder, pinnekjøttmiddager og middagsselskaper. Det er rart med det, men «alt» skal skje i november og desember. I tillegg til dette har utrolig nok mange av mine familiemedlemmer og venner bursdager de neste månedene også, så da blir det fort mye fest og moro. Det er alltid hyggelig å ha med en liten gave når man er invitert bort. Det kan være blomster, vin, god olivenolje, snacks eller en liten bok, men det er ekstra hyggelig om man har laget noe selv. Disse to sjokoladekonfektene er enkle å lage. Her slipper du unna temperering av sjokolade, bruk av termometer og fancy konfektformer. Du kan selvsagt lage disse dagen før du skal bort, men de trenger bare noen timer på å stivne i kjøleskap eller fryser, så det er fullt mulig å få til om du ikke er så god til å planlegge.

Marmorert sjokolade med peanøtter 

  • 200 g mørk sjokolade, 70%
  • 200 g mørk sjokolade, 55%
  • 200 g salte peanøtter
  • 100 g hvit sjokolade

Hakk sjokoladen og bland de to mørke typene. Smelt den mørke og hvite sjokoladen hver for seg i hvert sitt vannbad*. Bland peanøttene i den mørke sjokoladen og hell sjokoladen i en form (ca. 20×30 cm) dekket med plastfolie eller bakepapir. Bruk en skje og drypp over den hvite sjokoladen. Bruk baksiden av skjeen til å «røre» rundt slik at du lager et marmorert mønster med den hvite sjokoladen. Sett formen i kjøleskap eller fryser til sjokoladen har stivnet. Knekk den i biter, så er den klar til å pakkes inn (eller spises av deg!)

*For å smelte sjokolade i vannbad fylles en kjele med litt vann som kokes opp. Sett en metall- eller glassbolle over toppen på gryten. Bollen skal ikke falle ned i gryten, men ligge fint halveis ned i gryten slik at ikke bunnen kommer ned i vannet. Det er dampen fra vannet som skal varme bunnen av bollen. Da smeltes sjokoladen skånsomt. Ha hakket sjokolade i bollen og la det stå noen minutter. Rør med en slikkepott til sjokoladen er glatt og blank. Kommer det vann i sjokoladen vil den bli kornete og ødelagt.

Sjokolade- og marshmallowfudge

  • 220 g sukker
  • 1/2 ts salt
  • 50 g usaltet smør
  • 1,5 dl kremfløte
  • frøene fra 1/2 vaniljestang
  • 3 dl mini-marshmallows
  • 200 g mørk sjokolade, 55%
  • hakkede pistasjenøtter

Ha sukker, salt, smør, fløte, vaniljefrø og marshmallows i en gryte og rør over middels varme til alt er smeltet, ca. 5 minutter. La blandingen småkoke under omrøring i 5 minutter til. Ta gryten av varmen og ha i sjokoladen. Rør til sjokoladen er smeltet og røren er glatt. Dekk en form (ca. 13×17 cm) med bakepapir eller plastfolie og hell blandingen i. Strø over nøtter og press dem litt ned i massen. La stå 2-3 timer i kjøleskapet. Del fudgen i biter med en varm kniv* og pakk pent inn. De holder seg best i kjøleskapet.

*Når du skal skjære i sjokolade eller fudge må du bruke en varm kniv. Hold kniven under rennende varmt vann noen sekunder. Tørk godt av den med et kjøkkenhåndkle og del sjokoladen ved å bruke et jevnt press på kniven mens den «smelter» seg gjennom. Varm opp kniven mellom hvert kutt. Da får du pene biter.

Entry filed under: Oppskrifter. Tags: .

Kveldens vin – Keller Riesling Von der Fels Trocken 2010 Nå er det jul igjen…

8 kommentarer Add your own

  • 1. kristin  |  12/11/2011, kl. 15:38

    Hei, for en super mat blogg! Lagde den thailandske suppen for et par uker siden, og den ble veldig god! Nå tenkte jeg å lage linsesuppen «linsekjærlighet», men er det virkelig sånn at den skal koke i 1,5time(vanlig gryte)? Og bacoet som man surrer på begynnelsen, skal denne koke med så lenge, eller haes i på slutten? Frykter overkokt bacon.. Masse inspirasjon i denne bloggen!

    Svar
    • 2. matmisjonen  |  12/11/2011, kl. 16:07

      Takk! Så hyggelig å høre at bloggen blir brukt.
      Det stemmer nok at linsegryta skal koke så lenge. Du kan selvsagt smake på linsene underveis, men de trenger nok så mye tid på å bli møre. Bacon, eller kjøtt generelt, kan egentlig ikke bli overkokt. Det forandre bare konsistens. I dette tilfellet er baconet med på å gi god smak til linsene og det blir bare bedre jo lengre den koker med. Bare spør om det er noe mer du lurer på. Matmisjonen er her for å hjelpe. Lykke til!

      Svar
  • 3. kristin  |  13/11/2011, kl. 08:17

    Takk for svar! Ha en fin dag:)

    Svar
  • 4. Synøve  |  20/11/2011, kl. 10:38

    Nammenam. Har ikke sett dette i Brugata???

    Svar
    • 5. matmisjonen  |  20/11/2011, kl. 17:05

      Du får vente til julebordet.

      Svar
  • 6. Christian Solgaard  |  21/11/2011, kl. 19:14

    Hei. Har du tips om en vin (gjerne rød) som er god til sjokolade?

    Svar
  • 7. matmisjonen  |  21/11/2011, kl. 20:55

    Kanskje vinen som blir anbefalt til ølkaken kan passe? (Se nederst i posten – https://matmisjonen.wordpress.com/2011/11/19/sjokoladekake-med-guinness-ja-du-leste-riktig/)

    Ellers er alltid Mas Amiel en sikker vinnert til sjokolade – http://www.vinmonopolet.no/vareutvalg/sterkvin/frankrike/mas-amiel-20072008/sku-3091102

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matmisjonen på Facebook

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


%d bloggers like this: