Hjemmelagde pepperkaker og årets pepperkakehus

13/12/2011 at 18:55 4 kommentarer

Midt i alt førjulskaoset må det årlige pepperkakehuset på plass. Hele familien er i utgangspunktet samlet rundt planleggingen og utbakingen, men det ender gjerne opp med at jeg lager deigen dagen før, jeg blir stående å montere det alene (med en hjelpende hånd og teknisk bistand fra samboeren må sies) og jeg blir stående med pynten etter at ungene har spist seg mette. Når huset står i all sin prakt oppe på peisen, er vi alle enige om at det er det fineste pepperkakehuset noensinne. Da våkner guttene til livs og actionfigurer, barbapappaer, tegneseriekarakterer og politikere flytter inn. Vi har tidligere laget borg, slott og toetasjes hus. I år ble det et rundt tårn. Jeg har alltid kjempestore planer om et perfekt byggverk og sirlig pynting, men mangel på tålmodighet tar over og det blir som det blir. Vi er alle enige om at det er sjarmerende at det ser hjemmelaget ut. Sjekk også ut Matbloggsentralens pepperkakehusutfordring. Der er det mye annen inspirasjon.

Pepperkakedeig er lett å lage, så jeg skjønner ikke helt hvorfor så mange kjøper den ferdig. Sjekk i hvert fall utløpsdatoen på kjøpedeigen, for ryktet sier at det i noen tilfeller kan være fjorårets bakst. Her får du min oppskrift. Lag den gjerne dagen før, så er du klar til hjemmekos og byggearbeid før du vet ord av det.

Dette er en stor porsjon, men skal du lage hus er det like greit.

Pepperkaker

  • 300 g smør
  • 500 g lys sirup
  • 6 dl sukker
  • 4 ts malt kanel
  • 2 ts malt kardemomme
  • 3 ts malt nellik
  • 1 ts malt pepper
  • 2 ts malt ingerfær
  • 3 dl kremfløte
  • 4 ts natron
  • ca. 1,1 kg mel + litt til utbaking

Smelt smør og sirup i en gryte på svak varme. Kjør blandingen sammen med sukker, krydder og fløte i en kjøkkenmaskin med ballongvisp. Ha i natron og halvparten av melet og kjør til en glatt deig. Skift til eltekrok og ha i resten av melet. Kjør til en glatt deig. Pakk deigen inn i plast og la den ligge i kjøleskapet noen timer før utbaking (evt. over natten). Kjevle deigen tynt på et melet bord og lag figurer eller deler til et papperkakehus. Stek pepperkakene i ovnen på 180 grader i 10-12 minutter.

Jeg lager en glasur av melis og eggehvite. Da stivner den raskt.

Entry filed under: kake. Tags: .

Perfekte krumkaker og litt familiehistorie Soyamarinert laks – et sunt og friskt avbrekk

4 kommentarer Add your own

  • 1. ina  |  13/12/2011, kl. 19:52

    Nydelig pepperkakehus – liker spesiellt catwoman og tårnet hennes :)

    Svar
    • 2. matmisjonen  |  13/12/2011, kl. 22:53

      Takk. Ja, hun var ikke vond å be. Flyttet bare rett inn.

      Svar
  • 3. vegetarbloggen  |  14/12/2011, kl. 09:28

    Herlighet så fint! Du er så flink :)

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matmisjonen på Facebook

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


%d bloggers like this: