Knekkebrød med gojibær

02/01/2012 at 13:22 1 kommentar

Godt nytt år! Det er vel ikke bare meg som starter den første mandagen i det nye året med et ønske om en enda sunnere og bedre livsstil. Det blir ikke akkurat striskjorte og havrelefse, men etter å ha mesket meg hele julen må noe gjøres. Knekkebrød er en fin måte å få i seg mye sunt på en gang. Ettersom jeg til tider lager müsli eller lar meg fasinere av supermat-trenden har jeg skapet fullt av frø, korn og tørket ditt og datt. I disse knekkebrødene får jeg brukt en del av det. I dag var jeg så heldig å ha litt viltpaté fra Jens Eide liggende, så til lunsj ble det knekkebrød med det som pålegg sammen med litt grønt. Til «dessert» hadde jeg litt fersk ananas med tørket chili. Chili er bra for å sette igang forbrenningen. Det var godt og sunt, så nå får vi bare se hvor lenge det varer.

Knekkebrød med gojibær

  • 200 g finmalt rugmel
  • 160 g havregryn
  • 80 g speltflak
  • 50 g havrekli
  • 100 g gresskarkjerner
  • 100 g solsikkekjerner
  • 50 g linfrø
  • 30 g valmuefrø
  • 30 g tørkede gojibær, kjørt i kjøkkenmaskin til pulver
  • 1 ts salt
  • 1-2 ss honning
  • 7 dl kaldt vann

Bland alle de tørre ingrediensene sammen i en bolle. Rør inn honning og vann, og la stå å svelle i ca. 30 minutter. Fordel massen utover to stekeplater dekket med bakepapir. Bruk en slikkepott og press massen så jevnt og tynt utover som mulig. Det skal dekke helt. Sett begge platene inn i ovnen på 160 grader, en oppe og en nede. Etter 10 minutter tar du de ut og bruker en kniv eller pizzakutter til å dele opp knekkebrødet i passe biter. Stek videre i 30 minutter. Bytt plass på platene i ovnen og stek videre i 20-30 minutter. Sett ned ovnen til 100 grader, sett en tresleiv i døren på ovnen for å slippe ut luft og la knekkebrødet tørke i 30-40 minutter eller til de er tørre og sprø. Avkjøl på en rist. Knekkebrødet kan oppbevares i en lufttett kakeboks.

Tips! Oppskriften kan tilpasses etter hva du har i skapet. Det er viktig å ha med rugmelet som binder alt sammen, men de andre ingrediensene kan byttes ut ved å eventuelt øke mengden av noe av det andre.

Tips! Det kan være en utfordring å få hjemmelaget knekkebrød sprøtt nok (og å få det til å holde seg sprøtt). Et triks er å smøre massen enda tynnere utover, for eksempel over tre stekeplater i stedet for to. Det krever litt mer tålmodighet, men… Det er også viktig at du ikke blir utålmodig under stekingen/tørkingen. Knekkebrødet skal være helt tørt når det er ferdig. Flytt evt. knekkebrødet over på rist i ovnen den siste timen. Da kommer det mer luft til under også. Sprø eller ei, disse smaker godt uansett.

Entry filed under: Oppskrifter. Tags: .

Sunn konfekt? Å, ja da… Pasta med ertepesto – grønt og godt

1 kommentar Add your own

  • 1. Marit  |  02/01/2012, kl. 17:15

    Oh, la la! Lekre farger!!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matmisjonen på Facebook

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


%d bloggers like this: