Chili con carne, ekte kosemat

09/01/2012 at 13:20 6 kommentarer

Chili con carne er perfekt vintermat. I helgen hadde vi besøk og ettersom chili er enkel mat å lage til mange, slo jeg til med en stor gryte. Chili er også perfekt mat å lage dagen før, for den blir bare bedre av å stå litt. Oppskrifter på chili con carne finnes i mange varianter. Jeg har jobbet litt med å finpusse på en perfekt, men samtidig, enkel oppskrift, og synes selv at denne nå er ganske så fantastisk. Det synes tydelig gjestene også, for alt ble spist opp og planen min om en lettvint middag i dag gikk i vasken. Men hvilket bedre kompliment kan man få? Kanel og mørk sjokolade er mine «hemmelige» ingredienser, noe som bidrar til å bringe smakene sammen og gi fylde til sausen. Chilistyrken kan varieres etter smak og behag. Denne varianten er ganske mild, men med et bittelite kick, altså barnevennlig i vår familie. Vi voksne sper på med mer fersk chili ved bordet.

Chili con carne

10-12 porsjoner

  • 2-4 ss solsikkeolje
  • 800 g karbonadedeig
  • 800 g flatbiff av okse, kuttet i bittesmå terninger
  • 3 løk, hakket
  • 3 kinesisk hvitløk, finhakket
  • 2 ts chilipulver
  • 2-3 ss spisskummen
  • 1 ts kanel
  • salt og pepper
  • 1/2 stangselleri, i tynne skiver
  • 3 paprika, i små biter
  • 5-6 dl oksekraft
  • 3 bokser knuste tomater
  • 1 boks cherrytomater
  • 3 ss tomatpuré
  • 1-2 rød chili, finhakket
  • 1/2-1 chipotle chili, bløtlagt i kokende vann og finhakket
  • 2-3 ss brunt sukker
  • 2 bokser røde kidneybønner
  • 2 ss olivenolje
  • 25 g mørk sjokolade, 70%, finhakket

Varm litt olje på høy varme i en stor gryte. Brun karbonadedeigen, helst i to omganger. Sett til side. Brun flatbiffen og sett til side. Ha litt mer olje i gryten, og fres løk og hvitløk til mykt. Ha i krydderet og fres et par minutter. Ha i paprika og selleri, og fres noen minutter til. Tilsett kraft, tomat, -puré, chili og kjøtt. Kok opp. Rør inn sukker og smak til med salt og pepper. La chilien koke i 1-2 timer, halvparten av tiden med lokk og halvparten uten. Ha i bønner, olivenolje og sjokolade ca. 10 minutter før servering. Chilien skal være tykk med en fyldig, rund og litt sterk smak. Smak til med evt. salt, chili eller sukker. Server med ekstra chili, revet cheddarost og godt brød. Frisk koriander gjør seg også godt til.

Tips! Du kan selvsagt også bruke tørkede kidneybønner hvis du får tak i dem. Da må de bløtlegges og kokes etter anvisning på pakken.

Entry filed under: Oppskrifter. Tags: .

Jeg fant, jeg fant… Amalfi-sitroner Nudler med ingefær og vårløk – en oppkvikker

6 kommentarer Add your own

  • 1. Christoph  |  09/01/2012, kl. 13:43

    Dette kan ikke gå galt, her har du fått med alle tjuvtriksene. Cherrytomater, brunt sukker og spisskummen. Sjokoladen var ny for meg.

    Svar
    • 2. matmisjonen  |  09/01/2012, kl. 14:20

      Du burde så absolutt teste med mørk sjokolade. Det funker som bare det.

      Svar
  • 3. matpaabordet  |  09/01/2012, kl. 18:14

    Mmm, skokolade var nytt for meg også – god idé!

    Svar
  • 4. Ole Andre  |  10/01/2012, kl. 21:00

    Satt og lette litt etter god hyttemat og denne må jo passe perfekt! Har laget chilli con carne et par ganger tidligere, men mer typ basisvarianter….så her blir det nivåhevning! Tenkte å lage den dagen før avreise og varme den opp når fremme på hytta fredag kveld…så sikkert lurt at vente med sjokoladen og bønnene til det….? Har ikke oksekraft heller, men Jacobsen fra Meny fungerer vel? Uansett…takk for (det som ser ut til å være) en god oppskrift!

    Svar
    • 5. matmisjonen  |  10/01/2012, kl. 23:27

      Mer perfekt hyttemat skal du lete lenge etter. Og veldig deilig å lage den klar dagen før avreise. Lurt! Du kan helt fint bruke kraft fra Jacobs, og om du putter sjokolade og bønner i dagen før eller ikke spiller nok ikke så stor rolle. Jeg har varmet opp restene fra denne dagen derpå uten problemer. Uansett blir det nok bra. Lykke til og god tur!

      Svar
  • 6. Rune  |  13/01/2012, kl. 07:50

    Så flott at du bruker sjokolade – det gir den siste finishen til smaken :) Sjokolade er jo en spennende ingrediens som kan brukes i mange retter.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matmisjonen på Facebook

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


%d bloggers like this: