Søtt og syrlig – sitronterte

16/01/2012 at 10:02 7 kommentarer

Når jeg endelig skulle bruke de dyrebare Amalfi-sitronene mine, hadde jeg i bunn og grunn mest lyst til å lage en sitronterte med marengslokk fordi det ser så imponerende ut. Men jeg innrømmer det… jeg er litt redd for italiensk marengs. Jeg feiget ut og lagde en enkel terte i stedet. Det angrer jeg ikke på! Terten ble fantastisk god, med vanilje i tertebunnen og fyll som smakte intenst av sitron med en fin balanse av søtt og syrlig. Det enkle er ofte det beste!

Sitronterte

  • 150 g hvetemel
  • 70 g sukker
  • 1 klype salt
  • frø fra 1/2 vaniljestang
  • 80 g kaldt smør, i biter
  • 1 eggeplomme
  • 2-4 ss kaldt vann

Ha mel, sukker, salt og vaniljefrø i en kjøkkenmaskin med knivblad. Ha i smør og kjør til smøret er smuldret med melet. Ha i eggeplomme og litt vann. Kjør videre til deigen samler seg i en klump. Spe evt. med ekstra vann hvis deigen virker for tørr. Form deigen til en disk og pakk den inn i plast. La den ligge i kjøleskapet i minst 30 minutter. Kjevle deigen ut på et melet bord, og dekk en pai- eller terteform med deigen. Frys formen i ca. 30 minutter. Dekk tertebunnen med aluminiumsfolie og fyll den med tørkede bønner. Varm ovnen opp til 220 grader. Sett inn terteformen og skru varmen ned til 200 grader. Stek bunnen i 15-20 minutter eller til den har satt seg. Fjern aluminiumsfolien og bønnene, prikk bunnen lett med en gaffel og stek bunnen videre i 5-8 minutter til kanten begynner å ta farge. Ta den ut og skru ovnen ned til 160 grader.

Fyll:

  • 200 g sukker
  • 1 ss hvetemel
  • 1 ts finrevet sitronskall (økologisk)
  • ca. 2 dl nypresset sitronsaft, silt (fra 3-4 sitroner)
  • 3 egg

I mens tertebunnen steker, blandes sukker, hvetemel, sitronskall og -saft godt sammen. Rør til sukkeret er oppløst, men ikke pisk inn for mye luft. Da får du bobler i fyllet. Pisk eggene sammen i en annen bolle og bland dem tilslutt sammen med sitron- og sukkerblandingen. Hell fyllet i tertebunnen og stek midt i ovnen på 160 grader i ca. 20 minutter eller til fyllet har satt seg. Avkjøl terten på rist. La den bli helt kald før servering og dryss den med melis.

Entry filed under: kake, Oppskrifter. Tags: .

Chocolate chip cookies – perfekt norsk oppskrift Hjemmelagde fiskepinner – noe helt annet enn ferdigvariantene

7 kommentarer Add your own

  • 1. Magne D. Antonsen  |  19/01/2012, kl. 15:31

    Bra blogg!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    Svar
  • 2. Ragnhild  |  19/01/2012, kl. 19:33

    Nammm! Denne ser god ut!!!

    Svar
  • 3. inger  |  19/01/2012, kl. 20:22

    Imponerende!
    Inger

    Svar
  • 4. Kine Johnsen  |  20/01/2012, kl. 14:00

    Nam…

    Svar
  • 5. elisabeth  |  03/02/2012, kl. 14:38

    hei jeg har laget sitronterte med marengs her er oppskriften du kan se bilder på min facebook på elisabeth`s hverdags- og festmat
    lykke til

    SITRON TERTE.

    Mørdeg:
    150 gr. smør
    4dl hvete mel
    0.5 dl sukker
    1 egg
    0.5 dl vann
    putt smørret i melet og vend dette sammen, ha i sukker.
    Tilsett egg og vann til degen er smidig.
    putt den i kjøleskapet i ca 30 min.

    Sitron krem:
    100gr. smør
    2 store egg
    2dl sukker
    1,5 siton (økologisk)
    fin riv skalle av sitronen og saften, kokes i vann bad ha i sukker og smør, til alt har løst seg opp.
    Visp i eggene husk må ikke koke til det blir tykt ( tar en stund)

    Marengs:
    4 Store egg bare egge hviten
    saft av en halv sitron
    3.5 dl sukker.
    pisket stivt.

    Bak ut mørdegen stekes i ovnen på 175 grader i ca 10-15 min.
    ha i sirorn kremen og marengsen.
    til bake i ovnen i ca 1-2 min til marengsen har blitt så gyllden.

    Svar
  • 6. matmisjonen  |  07/02/2012, kl. 20:00

    Takk for den, Elisabeth!

    Svar
  • 7. Johan Ludvig Brattås (@intoleranse)  |  12/04/2012, kl. 10:16

    Erstatt hvetemel med samme mengde Toro Glutenfri fin kakemiks eller Schär Mix C så har du en glutenfri terte, og melkefri margarin så gjør du den melkefri i tillegg :)

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matmisjonen på Facebook

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


%d bloggers like this: