Lekker og lett forrett med parmaskinke – blir det bedre?

03/02/2012 at 12:09 1 kommentar

I min jobb som matjournalist har jeg vært så heldig å få reist til flere av de fantastiske matregionene i Italia. Jeg har blitt satt ut av pizza i Napoli, slurpet nypresset olivenolje i Umbria, drukket lokal vin i Piemonte, spist risotto alle milanese i Milano og fråtset i parmesan og parmaskinke i Parma. Jeg har vært utrolig heldig, og de fleste av disse smaksopplevelsene kan jeg aldri gjenoppleve. Men heldigvis får man i hvert fall både ekte parmesan og parmaskinke på min nærbutikk. Prusciutto di Parma er en beskyttet geografisk betegnelse. I utgangspunktet gjelder dette kun for EU, så Parma har søkt om beskyttelse for parmaskinke i Norge, noe som vil komme på plass i løpet av våren. Det betyr med andre ord at når du kjøper merket parmaskinke fra Parma her i Norge, får du garanter samme kvalitet som i Italia. Det er strenge krav til råvaren, prossessen og kvaliteten, sånn at resultatet skal holde jevn, høy kvalitet.

Jeg er veldig glad i parmaskinke. Jeg spiser den gjerne som italienerne; alene med litt parmesan og noen brødpinner til, men også på brødskiven, til fisk, i salat eller som her… som en forrett.

Jeg heier jo på råvarer i sesong. God parmaskinke er alltid tilgjengelig, men det hender at jeg går på en aspargessmell om vinteren. Jeg elsker norsk asparges i sesong, men de små, lekre og langreiste miniaspargesene ligger og frister meg i butikken. Og kombinasjonen av parmaskinke og asparges er jo en innertier. Denne forretten utviklet jeg for mange, mange år siden, men den er fremdeles en favoritt. Det er den perfekte forrrett; utrolig spennende og god kombinasjon av smaker, lett å lage og den kan lages opp på forhånd sånn at du slipper å stresse når gjestene kommer. Også er den veldig pen å se på.

Parmaruller med nype- og balsamicosaus

4 porsjoner

 • 4 eller 8 parmaskinkeskiver
 • 4 ss kremost eller snøfrisk
 • 1 neve rucola
 • 12-16 miniasparges
 • 2-3 gulrøtter, delt i staver på langs
 • litt gressløk
 • 4 ss nypemarmelade
 • 4 ss balsamico

Kok asparges og gulrøtter raskt i lettsaltet vann, 1-2 minutter. Ha dem rett over i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen slik at de holder seg sprø og fargerike. Legg parmaskivene utover. Hvis du ønsker mer skinke, bruker du 8 skiver og legger to og to oppå hverandre. Smør 1 ss ost på hver skive. Legg rucolablader, asparges, gulrot og gressløk på skivene sånn at grønnsakene stikker halvveis utover den ene langsiden. Rull skinkeskivene sammen fra den ene kortsiden. Parmarullene kan godt lages på forhånd. Oppbevar dem liggende i kjøleskapet dekket med plast, men bring dem til romtemperatur før servering. Rør sammen nypemarmelade og balsamico til en jevn saus. Fordel 2 ss saus på hver tallerken og server med parmarullene enten stående eller liggende.

Entry filed under: italiensk, Oppskrifter.

Verdens raskeste pizza – pitapizza Linse- og granateplesalat

1 kommentar Add your own

 • 1. Torill  |  03/02/2012, kl. 13:10

  Den var helt rålekker å se på!! Den SKAL jeg lage :o)
  Men et spørsmål – tillater du at jeg tar utgangspunkt i oppskrifter hos deg og legger dem på min blogg når jeg skriver i teksten at det er din oppskrift + linker til deg? Synes det er så greit å samle oppskrifter jeg liker på bloggen min, da er de på ett sted.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


%d bloggere liker dette: