Varmende tomatsuppe med ostekrutong

10/02/2012 at 08:52 18 kommentarer

Det er vinter og kaldt ute, og hva er vel bedre da enn en god suppe? Her bakes tomater og hvitløk i ovnen først, slik at smakene blir rundere og fyldigere. Suppen kan lages kvelden før, sånn at det bare er å varme den opp etter at alle uteaktivitetene er unnagjort. Da er det bare å nyte en enkel, hjemmelaget suppe foran peisen. Lykke! Mer komplisert trenger det ikke å være.

Tomatsuppe på ovnsbakte tomater med ostekrutong

2-4 porsjoner

  • 1 kg store klasetomater
  • 2 hele hvitløk
  • olivenolje
  • salt og pepper
  • 5 dl grønnsakskraft (evt. annen kraft)
  • litt fersk timian
  • 1 klype tørket chili
  • 2-4 skiver godt brød
  • revet ost (jeg brukte en blanding av cheddar og gruyere)

Fjern stilkfestet på tomatene og del dem i to. Legg dem i en ildfast form med snittflaten opp. Drypp over godt med olje og dryss med salt og pepper. Skjær toppene av hvitløkene, legg dem på hvert sitt stykke aluminiumsfolie, drypp over olje og pakk dem inn ved å samle folien over toppen av hvitløken og vri godt til. Bak tomatene og hvitløkspakkene i ovnen på 220 grader i ca. 1 time. Avkjøl litt. Pakk ut hvitløkene og klem ut de myke feddene. Ha hvitløksfedd og tomat i en gryte sammen med kraft, timian og tørket chili. Kjør blandingen glatt med stavmikser og la suppen småkoke i ca. 25 minutter. Smak til med salt, pepper og evt. litt sukker.

Rist brødskivene godt. Hell suppen over i ildfaste suppeboller. Legg en skive på toppen av hver og dryss over godt med revet ost. Sett suppene under varme grillelementer i ovnen og gratiner til osten bobler og blir brun i kantene.

Tips! Om du ønsker en glattere suppe kan du selvfølgelig sile den.

Entry filed under: suppe, vegetar.

En fantastisk helg på Engø gård Travle, matglade dager!

18 kommentarer Add your own

  • 1. Magne D. Antonsen  |  10/02/2012, kl. 16:04

    Bra blogg!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    Svar
  • 2. Ege Denne  |  10/02/2012, kl. 16:29

    Åh, herlig bilde! :) Ble sulten….

    Svar
  • 3. fjompenissen  |  10/02/2012, kl. 23:01

    yum. Den må testes ut!=)

    Svar
  • 4. Elvira  |  11/02/2012, kl. 01:12

    Får vann i munnen bare av å se på bildet, denne MÅ jeg prøve :)

    Svar
  • 5. vessi  |  11/02/2012, kl. 12:59

    Jeg elsker supper. Kan kalle meg: soupoholic. Denne ser nydelig ut!!!

    Svar
    • 6. matmisjonen  |  11/02/2012, kl. 13:03

      Ja, da må du prøve denne!

      Svar
  • 7. Asdic  |  13/02/2012, kl. 01:10

    Kort kommentar. Jeg skjærer alltid brødet i terninger. Hel børdskive blir for komplisert.

    Svar
    • 8. matmisjonen  |  13/02/2012, kl. 08:59

      Synes vel ikke det er så komplisert med hel brødskive, men brødterninger er absolutt et godt alternativ.

      Svar
  • 9. Stine  |  13/02/2012, kl. 16:45

    Hehe, to hele hvitløk, tror det blir litt mye da jeg har store hvitløker fra invandrerbutikk. Tomatene og hvitløkene står i ovnen nå, så da er det bare og smake til for jeg tror det holder med en :)

    Takk for en flott og lett oppskrift, vegansk også når jeg kutter eller bytter ut osten:)

    Svar
    • 10. matmisjonen  |  13/02/2012, kl. 18:26

      Hvitløken blir mye mildere når den bakes på denne måten, men det er sikkert lurt å starte med en hvis de er veldig store. Dette er jo en smakssak. Håper suppen faller i smak.

      Svar
  • 11. Asdic  |  13/02/2012, kl. 19:03

    Den står og småputer nå, men vi har et problem. I flere år nå har kinesisk hvitløk vært den eneste varianten i butikkene, og den er
    ikke så go’ som spansk, fransk eller italiensk.

    De kiseiske er «langreist» og tørr. Den har ikke den samme aromaen som den europeiske, og den holder ikke vampyrene på avstand. Tro meg. Jeg har forsøkt.

    Jeg har snakket med Bama om dette. Han jeg snakket med stilte seg helt uforstående.

    På neste Harrytur til Strømstad, er det muligher til å unngå den kinesiske. Der finns’ spansk.

    Svar
    • 12. matmisjonen  |  14/02/2012, kl. 21:55

      Jeg opplever at de fleste butikkene har begge varianter, men det er fint å si i fra når noe mangler i butikken. Selv bruker jeg den kinesiske mest. Jeg opplever at de har god smak, og så er de mye lettere å skrelle og hakke. Men det er jo en smakssak. Håper uansett at suppa smakte.

      Svar
      • 13. Asdic  |  14/02/2012, kl. 22:48

        Begg varianter? Hvor handler du? CC-Vest har kun kinesisk. Kurderne på Eiksmarka, kun kinesisk.

        Det finnes to typer kinesisk. Kulene uten fed og de med.

      • 14. matmisjonen  |  17/02/2012, kl. 12:08

        Ja, da har jeg misforstått. Jeg kaller de uten fedd for kinesisk hvitløk og de andre for hvitløk. Har liksom ikke tenkt på hvor de kommer fra. Har kun sett fersk hvitløk i tillegg til de andre. Det er jo i så fall synd at vi ikke får tak i europeisk hvitløk.

  • 15. Silje  |  14/02/2012, kl. 19:28

    Denne var fantastisk god, min kjære lagde den til meg i dag!

    Svar
    • 16. matmisjonen  |  14/02/2012, kl. 21:53

      Så bra! Og så grei kjæreste du har!

      Svar
  • 17. Mari Mushom  |  23/02/2012, kl. 21:51

    Den så helt vannvittig god ut! Jeg elsker supper :-)
    Er ofte innom her og finner inspirasjon, du er flink!

    Svar
    • 18. matmisjonen  |  24/02/2012, kl. 08:35

      Tusen takk! Veldig fint å kunne inspirere til matglede.

      Svar

Leave a reply to Magne D. Antonsen Avbryt svar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matbloggtoppen

Kategorier