Helstekt fjellørret – et godt alternativ

28/06/2012 at 07:29 6 kommentarer

Det er ikke alltid like lett å vite hvilken fisk man skal velge. Det er ikke tvil om at oppdrettsnæringen har sine svin på skogen (eh… skjær i sjøen), og det er mange fiskebestander som lider av overfiske. Det gjelder å ha tungen rett i munnen. Sjømatguiden er et fint sted å sjekke, og så er det viktig å spørre i butikk. Fisk skal også merkes, men det er ikke alltid like lett å få informasjonen når fisken er lagt ut i disken. Her forleden kjøpte jeg et par fjellørret, og plutselig begynte jeg å lure på om det faktisk var fisk som hadde svømt rundt på fjellet. Etter litt research kunne jeg konkludere med at fjellørreten er villfanget, mens ishavsrøye (som er ganske lik) stort sett er oppdrettsfisk. Ja, så da vet vi det.

Ovnsbakt fjellørret

  • 2 hele fjellørret
  • 1 sitron i skiver
  • masse urter
  • noen klatter med smør
  • salt og pepper

Dette er ikke noe annet hokus pokus enn å legge fisken på et stykke med aluminiumsfolie eller bakepapir, stappe buken med sitronskiver og urter, legge på noen klatter med smør og ha på godt med salt og pepper. Så pakkes fiskene godt inn, pass på at skjøten er opp, og stekes i ovnen på 220 grader i 20-30 minutter.

Entry filed under: fisk, Mat og miljø, Oppskrifter. Tags: .

Det enkle ER ofte det beste – Pasta med salsa Sjokoladebrownies med bringebær – hurra!

6 kommentarer Add your own

  • 1. Magne D. Antonsen (VG)  |  28/06/2012, kl. 12:46

    Bra blogg!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

    Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    Svar
  • 2. Eirik Matre  |  28/06/2012, kl. 18:39

    Etter litt research kunne jeg konkludere med at fjellørreten er villfanget??? Kvar får ein kjøpt villfanga fjellaure? Det er vell ikkje noko ein får tak i vanleg butikk?

    Svar
    • 3. matmisjonen  |  29/06/2012, kl. 05:01

      Å jo da. Mange fiskebutikker har, og til og med større supermarkeder m egen fiskedisk. Du finner også fjellørret i frysedisken flere steder. Men det er nok litt sesongbasert. Spør i butikken din neste gang :-D

      Svar
  • 4. Anette fra glade.no  |  28/06/2012, kl. 20:11

    Dette så godt ut :)
    Skal prøve denne en dag :)

    Svar
  • 5. kåree jonny  |  29/06/2012, kl. 09:04

    Det er vel et spørsmål om dette er så veldig bærekraftig. Fjellørreten er fra Peru..Om den er oppdrettet eller vill vites ikke.

    Svar
    • 6. matmisjonen  |  29/06/2012, kl. 11:28

      Ja, dette er et interessant tema. Nå skal det vel sies at det kun er i frossendisken du kan risikere å møte på en fjellørret fra Peru. De jeg kjøpte var ferske i fiskedisken og fra Norge. Man må selvsagt lese på etiketten eller spørre de ansatte om hvor fisken kommer fra. På en annen side er det mange som mener at frossen fjellørret fra Peru (om det er det som er alternativet) er et mer miljøvennlig alternativ enn norsk frossen fisk som har reist verden rundt for å bli pakket i f.eks. Asia. Det er et komplekst bilde og ikke alltid like lett å velge riktig. Jeg tror fremdeles at fjellørret, helst fra Norge, er et mye bedre valg en mye annen fisk.
      Jeg vil også presisere at i bloggposten min står det ingen ting om at fjellørret er bærekraftig. Det er det redaksjonen i Lesernes VG som har skrevet selv. Jeg skriver at fjellørret er et godt alternativ og det står jeg for.

      Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matmisjonen på Facebook

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


%d bloggers like this: