Pai med løk og mangold – kjøttfri sesongmat
03/09/2012 at 07:45 Legg igjen en kommentar
I dag er det kjøttfri mandag igjen! Hva med en god vegetarpai? Hvis du har en grunnoppskrift på pai, kan du variere fyllet etter sesongene, og det blir enkelt å lage en god middag med stor variasjon. Paideigen kan lages kvelden før. Jeg fylte paien med selvplukket løk og mangold, i tillegg til hvitløk og parmesan. Løken bakte jeg i ovnen først slik at den karamelliseres, noe som får fram den gode sødmen. Godt til både lunsj og middag.
Pai med løk og mangold
- 125 g smør
- 180 g hvetemel
- 2-4 ss kaldt vann
- 6-7 små løk eller 2 store løk i tykke skiver
- litt olivenolje
- noen klatter smør
- 1 ss sukker
- salt og pepper
- 1 bunt mangold (ev. spinat) i biter
- 2 hvitløksfedd, knust
- 3 egg
- 4 ss fløte
- 100 g parmesan, revet
Ha mel og smør i en kjøkkenmaskin med knivblad og kjør til alt er smuldret. Spe med nok vann til at det samler seg til en smidig deigklump. Du kan selvsagt smuldre deigen med hendene også. Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet i minimum 30 minutter eller natten over. Kjevle ut deigen til en tynn leiv på et melet bord og legg den over i en paiform. Press deigen godt ned i formen og brett inne det som henger over kanten slik at kanten blir litt tykkere. Sett paiformen i fryseren i ca. 15 min. Forstek paibunnen på 200 grader i 10-15 minutter eller til den begynner å bli gyllen.
Ha løkskivene i en ildfast form med litt olje. Legg en liten klatt med smør på hver skive, dryss over sukker, salt og pepper og stek nederst i ovnen på 200 grader i 30-40 minutter. Pass på at de ikke blir brent. Fres mangold i en varm panne med litt smør og hvitløk til den faller sammen. Sett til side. Fordel løk og mangold i paiskallet. Pisk sammen egg, fløte, salt og pepper. Rør inn parmesan og hell blandingen over i paiskallet. Stek paien på 200 grader i ca. 25 minutter eller til toppen er gyllen og fyllet har satt seg.
Entry filed under: Oppskrifter, vegetar.
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed