Sjokoladekake med Guinness – ja, du leste riktig…

19/11/2011 at 11:39 19 kommentarer

Denne kakeoppskriften ble utviklet til matsaken som stod på trykk i første nummer av Studio. Jeg ville lage en sjokoladekake med en voksen vri. Den skulle være mørk og syndig, og med en dypere smak en den klassiske langpannesjokoladekaken. Øl og sirup bidrar til en karamellisert og annerledes smak, og kaken kan minne om vørterbrød eller god, gammeldags honningkake. Kaken har en bitterhet ved seg og trenger derfor den søte glasuren etter min mening, men den kan også helt klart lages som en formkake uten glasur.

Syndig, mørk sjokoladekake med Guinness

  • 4,4 dl Guinness (1 stor boks)
  • 2 dl mørk sirup
  • 110 g bakekakao
  • 4 egg
  • 500 g hvitt sukker
  • 600 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 200 g brunt sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 ts salt

Kok opp Guinness og sirup. Rør inn kakao og avkjøl litt. Pisk egg og hvitt sukker til eggedosis. Ha i resten av alle de tørre ingrediensene og pisk godt mens væsken helles i. Rør til en glatt røre. Hell røren i en smurt springform, ca. 24 cm i diameter, og stek nederst i ovnen på 200 °C i ca. 1 time og 15 minutter. Avkjøl. Fordel sjokoladekrem over kaken* og server.

Det gjør ikke noe om kaken ”sprekker” litt opp under steking. Det er også helt fint om den er litt rå i midten. Da smaker den bare ekstra godt. Hvis den blir for mørk på toppen, kan du dekke over med aluminiumsfolie den siste delen av steketiden.

*På bildet delte jeg en litt godt stekt kake i to og la et lag sjokoladekrem mellom lagene. Det ser fint ut på bildet, men ble i overkant mye glasur. Var jeg deg ville jeg holdt meg til den originale ideen om å bare ha sjokoladekrem på toppen!

Sjokoladekrem

  • 300 g melis
  • 150 g smør, romtemperert
  • 4 egg
  • 250 g mørk sjokolade, 70%, smeltet

Pisk melis, smør og egg til en luftig blanding. Smelt sjokoladen i vannbad, og pisk den inn i blandingen til en glatt krem. Denne glasuren kan selvfølgelig også brukes til andre kaker og cupcakes.

Drikketips fra Lene Aarnes Westerhaug hos Kraft Byrå

Dette er en rund og smaksrik vin som passer til de fleste desserter med mørk og bitter sjokolade. Recioto er laget på tørkede druer, noe som gir konsentrert og sødmefull vin. Denne har innsmigrende dufter av kirsebærlikør, rosiner, sjokolade, nøtter og vanilje. Vinen er søt, fyldig og bløt med lang rik ettersmak.
Accordini Recioto della Valpolicella Classico Acinatico 2007, Veneto/Italia, 42067, kr 250 (50 cl).

About these ads

Entry filed under: kake, Oppskrifter. Tags: .

Mellom bakkar og berg – boklansering Akkurat nå… rosenkål

19 kommentarer Legg til din egen

  • 1. Magne D. Antonsen  |  22/11/2011, kl. 15:19

    Bra blogg!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    Svar
    • 2. matmisjonen  |  22/11/2011, kl. 18:40

      Takk igjen, Magne. Dette er en kul kake.

      Svar
  • 3. ola petter lokeen  |  22/11/2011, kl. 18:49

    Er det dette de kaller fyllebakst?

    Svar
    • 4. matmisjonen  |  22/11/2011, kl. 20:03

      Helt klart, eller kake med fyll.

      Svar
  • 5. Julie  |  22/11/2011, kl. 22:49

    Kan man erstatte øl med annen type drikke f.eks cognac?

    Svar
    • 6. matmisjonen  |  23/11/2011, kl. 08:51

      Ettersom det i denne oppskriften er en ganske stor mengde øl (4,4 dl), vil jeg overhodet ikke anbefale å bytte det ut med cognac. Den eneste andre drikken jeg kan forestille meg kan fungere, er eplesider, men da mister du litt av sødmen og dybden du finner i mørkt øl. Jeg anbefaler deg nok heller å søke litt rundt etter andre sjokoladekakeoppskrifter med cognac. Lykke til!

      Svar
  • 7. Heidi kakemons  |  23/11/2011, kl. 08:16

    Ser det skal være 500 gr sukker og så 200 gr brunt sukker, hvordan skal dette blandes? Piske egg og sukker til eggedosis med begge typer sukker eller er de 200 gr brunt sukker med i det tørre?
    Får gjester i helgen og denne kaken hadde passet supert i det selskapet.

    Svar
    • 8. matmisjonen  |  23/11/2011, kl. 08:48

      Ja, det var kanskje litt dårlig forklart, men eggedosisen skal piskes av egg og hvitt sukker, og det brune sukker skal i med resten av de tørre ingrediensne. Skal gå inn å fikse på det i framgangsmåten. Takk!

      Svar
      • 9. Heidi kakemons  |  23/11/2011, kl. 08:56

        Tusen takk for svar, nå er handlelista skrevet.
        Min mann brygger deilig mørkt juleøl, den kan sikkert også brukes..

      • 10. matmisjonen  |  23/11/2011, kl. 09:17

        Hjemmebrygget øl blir sikkert enda bedre! Heldig du…

  • 11. Mari  |  23/11/2011, kl. 09:07

    mmmmmm,
    kan dere lage glasur uten melis og med normal sukker?????

    Svar
    • 12. matmisjonen  |  23/11/2011, kl. 09:16

      Det er vanskelig å lage glasur med vanlig, granulert sukker når glasuren ikke skal varmes opp slik at sukkeret smeltes. Du vil da få en litt kornete glasur med sukker som knaser i tennene når den spises. Melis er jo også sukker, bare malt helt fint (men inneholder ofte antiklumpmiddel som stivelse eller maltodextrin) slik at du unngår det problemet.

      Svar
  • 13. floffe  |  23/11/2011, kl. 09:15

    Endelig en ny vri på sjokoladekake – tusen takk, denne skal jeg prøve til helgen!

    Ønsker deg en flott dag

    Svar
    • 14. matmisjonen  |  23/11/2011, kl. 09:17

      Takk! Håper den smaker. Ha en flott dag du også!

      Svar
  • 15. Trine  |  23/11/2011, kl. 12:02

    Tror jeg skal prøve meg på denne i helgen, den ser utrolig god ut! :)

    Svar
  • 17. Finn Nygård  |  28/03/2013, kl. 12:46

    Har nå kaken i ovnen og den flyyyyter over i formen. Har fulgt oppskriften til punkt og prikke. Den har også stått inne mer enn et kvarter lenger enn det som står og den er helt flytende inni. Hva er feil?

    Svar
    • 18. matmisjonen  |  02/04/2013, kl. 22:00

      Det var veldig rart og noe jeg ikke har opplevd før. Med baking er det jo hårfine marginer. For mye kullsyre? Ustabil ovn? Er usikker som sagt. For meg funker denne oppskriften alltid. Kan vel bare si at du må prøve igjen :-D Bloggen har flyttet til Matmisjonen.no, så flott om du kommenterer der neste gang.

      Svar
    • 19. matmisjonen  |  02/04/2013, kl. 22:01

      At den må stå litt lengre er nok ikke så galt.

      Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Abonner på kommentarene via RSS-strøm


Skriv inn e-postadressen din hvis du vil følge denne bloggen og ønsker å motta oppdateringer på e-post.

Matbloggtoppen

Matmisjonen på Twitter

Kategorier


Følg med

Få nye innlegg levert til din innboks.

Bli med 204 andre følgere

%d bloggers like this: